‘Het allerleukste is de waardering die ik krijg’

03 juli

Je zou maar met je foto op elke tafel staan. Annika, een creatieve pittige meid en cliënt bij dagbesteding van WilgaerdenLeekerweidegroep (WLGroep) kan er over meepraten.

Zij is één van de gezichten op de menukaarten van sociaal café de Bonte Veer in Enkhuizen. Annika: “Ik word vaak herkend en mensen vragen soms speciaal naar mij.”

In de Enkhuizer wijk Oude Gouw liggen twee locaties van WLGroep schuin tegenover elkaar: cadeauwinkel de Specht en restaurant de Bonte Veer. Bij de laatste wordt al jarenlang prettig en succesvol samengewerkt met welzijnsorganisatie Welwonen. Beide locaties bieden kleinschalige en gezellige dagbesteding aan cliënten met een licht verstandelijke beperking. Van jong tot oud, dagelijks zo’n zes tot acht cliënten.

Annika kun je hier drie dagen per week vinden. Eén dag is ze creatief bezig bij de Specht en maakt ze – samen met haar collega’s – de mooiste (geboorte)slingers, voelkussens en wenskaarten. Ook staat ze graag achter de kassa. De andere twee dagen is ze bij de Bonte Veer waar ze volledig meedraait in de bediening. Ze neemt bestellingen op en serveert de drankjes en het diner, terwijl haar collega’s in de keuken de voor- en nagerechten maken. Daarnaast draait ze haar hand niet om voor klusjes als het poleren van het bestek en de boel schoonmaken. Dit hoort er voor haar gewoon bij, al vindt ze de contacten met de gasten wel veel leuker. Annika: “Wat ik het allerleukste vind, is de waardering die ik krijg.”

 

Begeleidster Nynke Mouthaan van de Specht is maar wat blij met een leergierige meid als Annika. Nynke: “Iedere keer bedenken we weer nieuwe dingen die onze cliënten kunnen doen. Hierdoor leren ze steeds weer wat anders. Annika zit tegenwoordig vaak achter de naaimachine. Een van onze enthousiaste vrijwilligsters heeft haar dat geleerd. De combinatie handwerken en horeca is voor Annika – net als voor een aantal andere cliënten – echt ideaal. Zij genieten van de veelzijdigheid en afwisseling.”

 

Ook Ilja Sierkstra van Welwonen kijkt elke dienst weer uit naar de cliënten van WLGroep. Zij zijn het visitekaartje van de Bonte Veer. “Ook bij ons dagen we Annika en haar collega’s iedere dag uit. De een kan veel vrijheid aan terwijl de ander meer een-op-een begeleiding nodig heeft. Sommigen hoef ik alleen even te wijzen op een leeg bord of dat de gasten misschien nog wel een drankje of dessert willen bestellen. En kunnen ze vertellen wat de soep van de dag of de daghap is? Annika is niet bang om op de gasten af te stappen en doet dit helemaal zelf, zonder hulp. Ze is steeds zelfstandiger geworden en dat is enorm leuk om te zien.”

 

Open dag 8 juli

Wil je een kijkje achter de schermen bij de Specht en Bonte Veer? Kom dan langs tijdens de open dag op zaterdag 8 juli a.s. tussen 12.00-14.00 uur. Snuffel in de cadeauwinkel, verwen jezelf met een hapje en drankje of maak een praatje met Annika en haar collega’s. Je kunt bij de Specht ook prachtige zelfgemaakte kaarsen, zeepjes en keramiek kopen van onze dagbesteding De Makerij uit Hoorn.

Locatie de Bonte Veer: Wielewaal 1 in Enkhuizen

Locatie de Specht: Kwartellaan 19 in Enkhuizen

 

Er is nog plek voor nieuwe cliënten bij de Specht en Bonte Veer. Voor informatie over dagbesteding bij WLGroep of aanmelding kun je contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling van WLGroep: zorgbemiddeling@wlgroep.nl.

X

Keuzehulp

Onze keuzehulp helpt u door middel van een aantal vragen de juiste ondersteuning te vinden. Kies welk antwoord voor u van toepassing is en kom uit bij de juiste ondersteuning.

Waar kunnen wij u mee helpen?