Dementiezorg

We ondersteunen mensen met dementie en stimuleren hen om zo lang mogelijk actief te blijven in de samenleving. We ondersteunen de mantelzorgers, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En als het thuis niet meer verantwoord is, bieden we een veilige woonomgeving in één van onze locaties. Dementie is complex en progressief en heeft daarom gespecialiseerde zorg nodig. Zorg die Wilgaerden biedt.

Persoonsgerichte zorg

Dementie kent meer dan honderd vormen. Een maatgerichte aanpak is dan ook zeer belangrijk. Onze medewerkers krijgen regelmatig trainingen op het gebied van dementiezorg. Op deze manier kunnen ze de laatste ontwikkelingen in het vak goed toepassen. Een mensgerichte aanpak is hierbij de basis. Ze zijn in staat zich te verplaatsen in de persoon die ze tegenover zich hebben en houden rekening met het ziektebeeld.

Ook mensen met dementie (in een verpleeghuishuis) kun je vaak nog betrekken bij activiteiten. Bijvoorbeeld bij het groenonderhoud, in de keuken van een zorginstelling of bij het rondbrengen van de koffie. Wij moeten zelf een knop omzetten: kijk niet naar mensen als patiënt, maar kijk naar wat ze nog wel kunnen!

Woongroepen

We hebben een aantal locaties waar we speciale woongroepen hebben ingericht voor mensen met dementie. Ze wonen daar kleinschalig in een omgeving die zo veel mogelijk op thuis lijkt. Herkenbaarheid, huiselijkheid en privacy zijn daarbij belangrijke waarden. Daarnaast betrekken we de naasten zoveel mogelijk in het leven van de bewoners.   

Langer thuis wonen met dementie

Dementie heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van mensen. Iemand met dementie wordt vroeg of laat steeds afhankelijker van zijn of haar omgeving en mantelzorgers. Daarom bieden we op een aantal locaties ook dagbesteding. Vaak horen we dat de drempel om mee te doen best hoog is, maar dat het ook heel gezellig is om weer samen met anderen leuke dingen te doen. Voor de partner is ook prettig om even tijd voor andere dingen te hebben. Zo kan thuis zorgen voor iemand met dementie ook langer worden volgehouden.

Als thuis wonen niet meer veilig is

Op een aantal locaties bieden we ook een nieuw thuis aan mensen met dementie. Ze wonen op een huiselijke manier in kleinschalige woongroepen. Deze groepen draaien met een kleine groep medewerkers en vrijwilligers zoveel mogelijk een eigen huishouden. De slaapkamer kan ingericht worden met eigen spullen. Zo is het voor de bewoners sneller vertrouwd en veilig.

X

Keuzehulp

Onze keuzehulp helpt u door middel van een aantal vragen de juiste ondersteuning te vinden. Kies welk antwoord voor u van toepassing is en kom uit bij de juiste ondersteuning.

Waar kunnen wij u mee helpen?