Geslaagd! Specialisten in dementie

22 mei

Vandaag kregen onze 11 studenten hun diploma voor de opleiding GVP (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). In 9 maanden tijd hebben zij zich verdiept in de wereld van Psychogeriatrie en alles over Dementie geleerd. Het herkennen, de ziektebeelden, het gedrag en de omgang met mensen met dementie zijn onderwerpen die aan de orde zijn geweest.

Yvonne is één van de geslaagden. ‘Ik werk al 11 jaar voor Wilgaerden en was al heel lang niet meer echt de boeken ingedoken. Dus dat was wel weer even wennen. We hadden eens in de 14 dagen een studiedag , daarnaast onze opdrachten en casestudie die we moesten voorbereiden en maken. Daarnaast de 4 examenonderdelen en het schrijven en presenteren van een verbeterplan. Voor mij is deze studie echt een enorme meerwaarde geweest. Er is een toenemende trend in het aantal mensen met dementie. Dus we krijgen er dagelijks steeds meer mee te maken. Daarmee zien we ook steeds vaker het onbegrepen gedrag dat hierbij hoort. Door deze studie hebben we hier echt een verdiepingsslag in gemaakt en handvatten gekregen hoe we hier mee om kunnen gaan. Want achter het gedrag zit toch vaak een bepaalde behoefte. En als je daar niet naar handelt, verergert het gedrag zich. We voorzien nu nog meer in hun wensen en behoeften vanuit hun eigen regie. En het mooiste daaraan is die glimlach op hun gezicht.”

Een tweetal bruikbare tips van de groep afgestudeerden:

  • Gebruik van de Wonderfoon
  • Fasen van dementie toevoegen in het zorgleefplan, zodat alle medewerkers hun communicatie daarop kunnen aanpassen
Chat Bel mij terug
X

Keuzehulp

Onze keuzehulp helpt u door middel van een aantal vragen de juiste ondersteuning te vinden. Kies welk antwoord voor u van toepassing is en kom uit bij de juiste ondersteuning.

Waar kunnen wij u mee helpen?